7 tips om nee te zeggen

7 tips om nee te zeggen.

Nee zeggen, veel mensen hebben er moeite mee. Hoe komt het dat we het zo moeilijk vinden om nee te zeggen? Wat doet het met ons en wat doet het met anderen. Daarover kom je in dit blog meer te weten. En, je krijgt 7 tips om nee te zeggen!

Wat het met jou doet:

Er zijn verschillende redenen waarom jij geen nee durft te zeggen. Een van de reden is angst.  Je wilt graag aardig gevonden worden. Je bent bang voor een afwijzing als jij nee zegt. Of je bent bang niet meer bij de groep te horen als jij nee zegt. Bang om buiten gesloten te worden. Je bent bang om die baan niet te krijgen die jij zo graag wilt. Kortom, je bent bang dat het consequenties heeft als jij nee zegt. 

Daarnaast is er ook een andere reden waarom jij geen nee zegt. Je hebt je al zo vaak aan anderen aangepast dat het niet eens meer bij je opkomt om nee te zeggen. Het is een gewoonte geworden. Daardoor denk je er niet eens meer bij na of jij eigenlijk wel wilt wat er van je gevraagd wordt. Als je jezelf al langere tijd aanpast aan anderen is de kans groot dat jij geen idee meer hebt wat jij eigenlijk zou willen. Je bent de verbinding met jezelf kwijt.

Wat doet het met de ander:

Voor je gevoel is het goed om ja te zeggen, je denkt dat je een ander daarmee plezier doet. In sommige gevallen zal dat ook zo zijn. Het tegendeel is veel vaker het geval. Als jij altijd ja zegt hebben mensen geen respect voor je en word je gezien als een meeloper zonder eigen mening. Vaak weten anderen niet wat ze aan je hebben omdat je niet duidelijk bent.

In een relatie kan het zelfs frustrerend zijn voor je partner als jij altijd overal ja op zegt. De ander heeft geen idee waarmee hij of zij jou echt blij kan maken. De ander heeft het gevoel dat het niet uitmaakt wat hij of zij doet en dat dit niet echt gewaardeerd wordt. Als jij duidelijk bent en een keer nee durft te zeggen zal je partner veel meer moeite doen voor jou.

Wat levert nee zeggen jou op:

  • Meer respect, je mening doet er toe.
  • Anderen weten wat ze aan je hebben en houden meer rekening met je.
  • Meer verbinding met jezelf, je leert te voelen wat jij wilt, waar jij je goed bij voelt.
  • De mensen die er alleen op waren om misbruik van je te maken verdwijnen uit je leven.
  • Andere mensen die jou waarderen zoals je bent komen op je pad.

De 7 tips:

  1. Gewoon nee zeggen, niets meer niets minder. Je bent de ander geen uitleg verschuldigd. Als je wel uitleg gaat geven is de kans groot dat er een vervelende discussie ontstaat.
  2. Maak nee je standaard antwoord in plaats van ja en bewaar ja voor iets wat je wel graag wilt doen. Daardoor krijgt jouw ja veel meer waarde. Zorg er dan wel voor dat je jouw toezegging na komt.
  3. Breng je nee in de vorm van een ja. Je zegt nee tegen het voorstel waar de ander mee komt maar je komt met een soortgelijk tegenvoorstel, iets waar jij je beter bij voelt.
  4. Gebruik een positieve nee: “Ik kan dit of dat voor je doen als ik hier nee op zeg”.
  5. Nee zeggen wordt een stuk gemakkelijker als jij je er bewust van bent als je weet wat je wilt. Maak weer verbinding met jezelf. Ontdek voor jezelf: wat is jouw intentie, jouw droom of jouw doel.
  6. Respecteer jezelf genoeg om nee te zeggen tegen alles wat niet goed is voor jou, je beperkt in je dromen of tegen dat wat jou niet gelukkig maakt.
  7. Vraag je af: “over wiens probleem gaat het hier”. Het is niet jouw taak het probleem van de ander op te lossen als dat niet goed voelt voor jou. Denk maar aan een cadeau wat de ander jouw wil geven. Van wie is het cadeau zolang jij het niet aanpakt?

De verandering

In het begin zal het misschien wat ongemakkelijk voelen om nee te zeggen. Je gaat merken dat het je steeds makkelijker af gaat als je het gewoon gaat doen. De reacties van mensen op jou gaan veranderen. Een enkeling zal afhaken als je niet meer naar hun pijpen danst. De meerderheid zal je meer gaan waarderen en serieuzer nemen.

Vind je het moeilijk om zelf de verandering te maken geef je dan op voor de verandertraining. Op woensdag 14 februari ga ik met een groepje van maximaal 6 personen aan de slag. We gaan eenvoudige oefeningen doen die je gelijk in het dagelijkse leven toe kunt passen. De traning duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Voor opgave stuur een mail naar: wilkla@zeelandnet.nl

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wilma Klaasse

Hypnotiseur & coach

Heb jij een probleem: angst, boosheid, frustratie, onzekerheid, zit je niet lekker in je vel of heb je onverklaarbare lichamelijke klachten dan kijk ik graag met jou samen of we dat met hypnose op kunnen lossen.

Voor meer informatie kun je altijd een afspraak maken voor een gratis informatiegesprek.

Gratis downloads
Ook interessant

Meer weten over hypnose?

Bestel het E-book met 30% korting